Een goede vraag, waar wij vanuit onze ruim 20 jarige ervaring met zowel het kweken als tot gezelschapsdier socialiseren van papegaaien en parkieten ook een goed antwoord op hebben gevonden.

Het broedseizoen is in volle gang t/m september in elk geval voor de exoten die in gevangenschap worden gehouden. Zelfs in het najaar wil het nog wel eens voorkomen dat meerdere aratinga soorten nog een nest hebben, maar vooraf kun je dat nu eenmaal nooit precies inschatten. Wie dat wel doet, baseert dat op gokken.

Een kromsnavel reserveren, brengt altijd onontkoombaar een zekere risico factor met zich mee m.b.t. de tijd tussen het moment van reserveren en uiteindelijke overdracht van een vogel. Daarom is elke reservering bij ons een schriftelijke overeenkomst, waarmee beide partijen precies weten waar ze aan toe zijn.

We werken met statussen, zoals o.a. vermeld op de actuele overzichtspagina.

Er kan staan aangegeven:

  • niets
  • eitje
  • pas geboren
  • bij ouders
  • of in socialisatie.

In het leden gedeelte van de website waar iedereen die bij ons een vogel reserveert 24/7 toegang toe krijgt, staat deze status telkens vermeld achter het reserveringsnummer dat gekoppeld is aan de vogel. Zo weet je altijd in welke status je vogel zich bevind. Updates, zoals foto’s, omschrijving en eventueel video plaatsen we vanaf het moment dat een vogel ongeveer 10 a 14 dagen de status ‘in socialisatie’ heeft. Voor die tijd is zo min mogelijk met de vogel bemoeien juist cruciaal en duren die statussen vooral qua gevoel voor de ‘buitenstaander’ wat langer.

Tot aan de status ‘in socialisatie’ is het voor iedereen niet wenselijk gebleken tijden en overige data aan te geven waar men vervolgens op gaat rekenen, omdat de 20 jarige ervaring nu eenmaal leert dat dit slechts op natte vinger werk gebaseerd kan zijn. Immers elke individuele vogel kan anders reageren op de ingrijpende verandering van volière naar woonkamer, waarmee eigenlijk voor een groot deel wordt bepaald hoelang de daarop volgende periode van gewenning, socialisatie en training zal kunnen gaan duren. Zelfs dan kom je nog vaak voor verrassingen te staan als je bijvoorbeeld net 3 vogels van een soort hebt gesocialiseerd in een bepaalde periode en nummer 4 van dezelfde soort ineens maar de helft van die tijd nodig blijkt te hebben om hetzelfde resultaat te bereiken. Andersom kan ook nog.

We zijn hier liever zo transparant mogelijk over om misverstanden in een later stadium te voorkomen en om ook wat meer bekendheid en inzicht te geven in het leven van de kweker die vogels ook nog tot huisdier socialiseert. Zo weet de koper uiteindelijk wat er vooraf is gegaan aan het ‘tammer bestaat niet gedrag’ van zijn nieuwe vogel die sinds 2013 in Nederland in elk geval niet meer met de hand mag worden grootgebracht.

Wat in elk geval wel altijd vooraf al met 100% vast staat bij elke reservering is DAT de betreffende vogel er komt. Het ‘wanneer’ kan meestal slechts bij benadering worden aangegeven,  omdat de meeste mensen een reservering plaatsen voordat een vogel is geboren of net na de geboorte. Er zijn soms enkele uitzonderingen, en dan meestal in de zomertijd vanwege de piek in het broedseizoen en het aantal vertrekkende vakantiegangers. Nu zijn er bijvoorbeeld nog enkele Surinaamse Maisparkieten (familie van de zonparkiet overigens) die al de status ‘in socialisatie’ hebben en nog niet gereserveerd zijn, omdat er een babyboom was bij deze koppels. De reeds geplaatste reserveringen hiervoor zijn dus voldaan, terwijl er meer zijn geboren.

Wij hebben vanwege de enorme vraag en daarmee gepaard gaande communicatie op een gegeven moment de mogelijkheid ingesteld om los van actuele beschikbaarheid van jongen altijd een vogel, waarmee we kweken te kunnen reserveren. Zo zou men niet voortdurend hoeven te blijven communiceren erover om soms alsnog achter het net te vissen, doordat iemand aan huis kwam en ter plaatse afrekende voor een vogel die nog geboren moest worden of gewoonweg direct het bedrag overmaakte. Elke reservering is nu real time, zodra deze is geplaatst, is de vogel direct gereserveerd. Andere reden is dat men vaak veraf woont en het vrij zinloos is de rit hiernaartoe 2 keer te maken. Nu kan de gereserveerde vogel met 1 rit worden opgehaald of bezorgd.

Grootste voordeel van deze mogelijkheid is dat aan de vraag naar de zekerheid voor een door ons tot gezelschapsdier gesocialiseerde kromsnavel direct is voldaan na reservering, een ander kan die vogel vanaf dat moment niet meer reserveren en zelf hoeft men niet langer te zoeken en maar af te wachten of een aangetroffen vogel aan de gewenste voorwaarden zal voldoen. Die voorwaarden liggen bij ons vast in elke overeenkomst en de uitvoerig beschreven visie en werkwijze m.b.t. het houden van een papegaai en parkiet als huisdier. Het ‘wachten’ zou men soms als nadeel kunnen zien. Bedenk dan echter dat wij gemiddeld 5 tot 8 jaar ‘wachten’, totdat 1 nieuw koppel 1 ei legt, dat en bevrucht is, en uitkomt en tot zelfstandig jong wordt grootgebracht door de ouder vogels, waarna wij er mee aan de slag kunnen en het volgende proces met succes kunnen afronden. Bedenk ook dat bijvoorbeeld een jaar wachten op een gewenste specifieke soort na reservering vergelijkbaar is met het hele proces voorafgaande aan de adoptie van een kind, waarbij ook een gemiddelde levensverwachting van rond de 70 jaar reëel is. Is bij bepaalde kromsnavels een levensverwachting tussen 25 en 35 van toepassing dan is een wachttijd  van enkele maanden tot een jaar of zelfs wat langer het waard om een vogel te krijgen die optimaal is voorbereid op een succesvol leven als huisdier. Iets wat geen enkele kromsnavel bij geboorte is noch ooit zal zijn.

Uiteraard kunt u er de voorkeur aan geven een papegaai of parkiet ergens ter plaatse te zien en op basis daarvan wel of niet aan te schaffen. Wie zo een 25 tot zo’n 100 jaar durende verantwoordelijkheid wil aangaan is vaak dezelfde persoon gebleken die de advertentie op marktplaats heeft gezet: ‘vogel te koop; moet weg wegens allergie, verhuizing, baby, verbouwing enz enz enz’. Precies die persoon waar wij onze met de grootst mogelijk zorg tot gezelschapsdier gesocialiseerde papegaai of parkiet NIET aan willen overdragen.

Lees verder op de kwekerij website


VLC
VLC

    2 replies to "Als ik NU reserveer, wanneer heb ik dan mijn vogel?"

    • Satish Gopie

      Goedemorgen, er wordt aangegeven dat de wachttijd soms zelfs langer dan een jaar is. Ik wacht nu inmiddels 1,5 jaar op een witbuik caique. Maar heb helaas nog niks gehoord. Een update is wel erg gewenst op dit moment.

      • VLC

        de tijd tussen het aangaan van de overeenkomst voor een betreffende vogel e de uiteindelijke overdracht van die vogel is grotendeels van de natuur afhankelijk, vandaar dat deze overeenkomst altijd voor onbepaalde tijd moet worden opgesteld en geldig is. Elke reservering wordt strikt behandeld op volgorde datum binnenkomst. Zodra de vogel-code kan worden gekoppeld aan de betreffende vogel omdat deze aan de criteria voldoet, wordt indien van toepassing de status daarop aangepast en dus hier zichtbaar. Belangrijk nogmaals te vermelden is dat alle koppels 24/7 de best mogelijke zorg krijgen, zodat de ultieme omstandigheden worden gecreëerd waarin eitjes worden gelegd en jongen kunnen worden geboren. We naderen het kweekseizoen 2021 waarin dus de kans op jongen het grootst is.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.