Complexe criminele activiteiten worden in een detective serie binnen 45 minuten voor uw ogen opgelost. U gaat naar de winkel om boodschappen te doen en kunt na 20 minuten weer een week leven. U drukt op een knop en binnen enkele seconden drinkt u uw koffie, zoals u die hebben wilt. Wilt u geen kinderen, maar wel plezier dan gaat u naar de huisarts voor een pilletje of drogist voor een ballonnetje en kunt daarna zoveel plezier maken als u wilt. Geen tijd om te koken? Geen probleem u haalt kant en klaar maaltijden bij de supermarkt op de hoek. U wilt weer eens een andere kleur behang? Dan bestelt u online 10 rollen n.a.v. de getoonde plaatjes. Bevalt het niet na ontvangst dan mag u ze gewoon binnen 14 dagen retourneren. Alles moet zo snel mogelijk en toch hebben we nergens tijd voor!
Geheel anders de vogelkweker en vele anderen die zich op serieuze wijze met dieren bezig houden.
Wij wachten gemiddeld 5 jaar tot het eerste jong van een koppel wordt geboren. Dat ‘wachten’ betekend dan dagelijks 24/7 365 dagen per jaar voeren, volières en hokken schoon maken, voortdurend controleren op gezondheid, contacten onderhouden m.b.t. juiste voeding, verzorging, kweek omstandigheden, niet op vakantie gaan of op ander wijze de zorg uit handen geven, elke dag 365 dagen per jaar vroeg op staan om te voeren, te controleren, schoon te maken en in te grijpen bij ziekte, ongeluk, schade aan hokken of materialen enz enz enz Kortom er zijn (gelukkig) geen machines waar je en euro in gooit en daar vervolgens een tamme papegaai uit rolt. Er is nog iets in deze wereld dat de mensen verplicht om te leren wat geduld is en bewerkstelligd. Wij noemen dat papegaaien en parkieten.
Toch krijgen wij juist ook uit de hoek van vogelkwekers regelmatig van haast doortrokken reacties, wanneer we weer een papegaai of parkiet ter overname als HUISDIER aanbieden via een advertentie bijvoorbeeld. De kweker ‘weet alles al’ en vind daarom dat hij/zij geen ‘lange verhalen hoeft te lezen’, maar direct een antwoord meent te kunnen opeisen op zijn blijkbaar zo brandende vraag: WAT KOST DIE VOGEL?
Vragen wij een vergoeding voor 4 maanden of langer dagelijks arbeidsintensief socialisatiewerk ten einde een kromsnavel voor de mensen geschikt te maken als huisdier, wat geen enkele vogel bij geboorte is, dan zijn wij ‘broodkwekers die het alleen maar voor het geld doen’. Willen dezelfde mensen een echt tamme papegaai die met hun omgaat alsof ze zelf soortgenoten zijn dan draait in hun eerste contact met ons alles uitsluitend om de vraag hoeveel geld het dier kost. Sommigen presteren het ook nog om na 5 email herinneringen en het verstrijken van 6 weken en meer, na de 10 dagen vooraf medegedeelde overdrachtsdatum, boos te worden dat wij ‘hun’ vogel geheel volgens door hen zelf ondertekende 6 pagina’s tellende overeenkomst NOOIT meer meegeven, noch de betaalde kosten retourneren die slechts een klein deel vergoeden van de door ons noodzakelijkerwijs (extra) geïnvesteerde tijd, energie en enorme berg geduld.
Juist omdat wij uit eigen ervaring hebben ondervonden dat het kweken
van kromsnavels een geheel andere hobby en dus discipline is
dan het houden van een of meerdere papegaaien en/of parkieten als huisdier
geven we graag vooraf zoveel mogelijk informatie hierover.
Wie het al teveel moeite vindt de ‘hele beschrijvingen’ door te nemen alvorens
zich te verbinden aan de verzorging van een huisdier met een gemiddelde levensverwachting en dus verantwoording van zo’n 35 jaar doet er goed aan
geen vogel als huisdier te nemen zo leert onze 20 jaar ervaring met TAMME kromsnavels. Er komt namelijk ‘iets’ meer geduld bij kijken om een tot huisdier gesocialiseerd wild dier 30 jaar of langer als kameraad in huis te houden dat van nature een groepsdier is dan het vergaren van de nodige kennis om dit aan te kunnen.
Hiermee proberen we te voorkomen dat men een verantwoordelijkheid aangaat
aan de hand van verkeerde verwachtingen, waardoor uiteindelijk de vogel de dupe wordt en de mensen teleurgesteld achterblijven, omdat ‘het dier’ niet aan hun verwachtingen voldeed. In werkelijkheid waren het dan de mensen die niet voldeden aan de verwachtingen van de vogel,
immers het dier koos er niet voor om als huisdier gehouden te worden.
Kromsnavels hebben een levensverwachting, zoals u wellicht weet die een veelvoud
langer is dan bij alle andere huisdieren het geval is.
30 jaar voor een zonparkiet zorgen die met u samen in huis woont, is beslist
iets totaal anders dan ermee kweken in volière of kweekkooi.
Wij besteden erg veel tijd en energie aan alle vogels
die wij ter overname als huisdier aanbieden, opdat ze ook aan de
door ons hiervoor gestelde normen voldoen.
U kunt altijd een bepaalde soort bij ons reserveren via de bijbehorende pagina.
Op elke afzonderlijke bij een vogel horende pagina geven wij ook aan
of er eitjes, jongen zijn of nog helemaal niets.
In elke status kunnen ze worden gereserveerd, waarbij de periode tussen
reservering en uiteindelijke overdracht uiteraard voor een belangrijk deel
afhankelijk is van de status van de vogel op het moment dat u reserveert.
Dit alles staat tot in detail beschreven op de site.
Het komt bij ons zelden of nooit voor dat een vogel
in huis wordt gesocialiseerd en nog beschikbaar is voor reservering tijdens die status.
Meestal zijn ze voor geboorte al gereserveerd en dus op voorhand
voor de betreffende persoon bestemd.
We werken met het reserveringssysteem zoals aangegeven op de site om
e.e.a. in goede banen te leiden.
Op het zelfde moment dat een vogel gereserveerd wordt, is deze bijvoorbeeld niet meer beschikbaar voor derden. Daarom onderhouden wij de actuele overzichtspagina
van beschikbare vogels dagelijks.
We hanteren dus een tamelijk expliciete werkwijze die ons allereerst in staat stelt te doen wat we doen.
Daarnaast of misschien wel als bijwerking constateren we dat deze werkwijze
niet iedereen aanspreekt. Wij zien dat als
een positieve bijkomstigheid die zich in de afgelopen 20 jaar zo heeft ontwikkeld. Wie e.e.a. niet aanspreekt, danken we voor het bezoek en verwijzen we graag naar elders, zodat degenen die wel onze visie delen sneller geholpen kunnen worden.