grijzeroodstaart-papegaai-04Al veel van mijn artikelen zijn er aan besteed,
de grote vraag: Is een vogel als huisdier iets voor mij?

Vandaag even iets meer vanuit het perspectief van het dier dat er zelf nooit voor gekozen heeft om als huisdier gehouden te worden.

Alle kromsnavels, papegaaien en parkieten dus, zijn groepsdieren. Dit houd in dat ze instinctief ingesteld zijn om samen te leven.

Houden we een kromsnavel alleen als huisdier dan nemen we als mens de plaats van de groep in zou je kunnen zeggen.

De kern van het houden van een vogel als huisdier is de uitdaging om de enorme kloof tussen hun natuurlijke omgeving en die waarin wij ze plaatsen te overbruggen. Dit is noodzakelijk, omdat alleen op die manier het dier zijn natuurlijke behoeftes kan uitleven.

Dit gezegd hebbende, moeten we constateren dat het houden van een vogeltje in een kooi voor de ‘gezelligheid’ absoluut achterhaald en misplaatst is.

Kromsnavels zijn geschikt voor mensen die bijvoorbeeld thuis werken of op een andere manier voortdurend een dier om zich heen kunnen hebben. Dan wordt het bijzonder fascinerend, want de meeste kromsnavels zijn erg slimme dieren die ook veel kunnen leren. Velen zijn in de natuur monogaam wat ook een factor is waar we rekening mee moeten houden. 

Dat een dergelijke vogel nu en dan eens een dagje alleen zit, levert meestal geen grote problemen op,maar vanuit hierboven beschreven achtergrond mag duidelijk zijn dat het absoluut bij uitzonderingen moet blijven, wil men met succes een kromsnavel als huisdier houden dat ook aan de verwachtingen beantwoord. 

‘s avonds thuis zijn, telt niet mee, omdat deze vogels gemiddeld zo’n 12 uur slaap per dag nodig hebben, willen slapen zodra de zon ondergaat en dus overdag het meest actief zijn. 

 Kortom je houd een vogel als huisdier, wanneer je daar de tijd voor hebt, omdat je agenda het toelaat naast uiteraard voldaan te hebben aan de andere voorwaarden. Lees meer…


VLC Support
VLC Support

TammeVogels.nl De kleinschalige Papegaaien Hobby Kweker met professionele instelling en deskundig advies.

    1 Response to "Is een Vogel Iets Voor Mij? deel XX"

    • Henny Kooi

      We hebben het huis voor de vogels omgegooid hoezen over het leer en een boom en bad op tafel ze mogen de hele dag vrij . Maar worden zo brutaal als de boel .maar we zijn er zo blij mee

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.