grampositivenegative21Ik heb een zware griep en zit thuis. Kan ik mijn vogel nu aansteken?

Een kennis van ons ging een tijdje terug naar de dierenarts met haar vreselijk niesende en hoestende geelkop amazone papegaai.  Het was hoesten, niezen en snotteren met een “loopneus”. De vogelarts onderzocht de vogel keurig en was al snel vrij zeker over de uitkomst.

Toen hij klaar was met het controleren van de vogel, vroeg de vogelarts aan haar of ze recent misschien zelf ziek was geweest. Ze antwoordde dat ze een flinke verkoudheid had gehad en dat ze zich verschrikkelijk voelde over het doorgeven daarvan aan haar vogel. De dokter vertelde haar echter dat de vogel perfect gezond was, maar wel een soort “ziek” gevoel voor humor had.

Mensen kunnen vrijwel niet hun verkoudheid of griepvirussen overdragen aan hun vogels. In feite zijn er slechts een paar zeldzame virussen die overdraagbaar zijn van mens op papegaai of parkiet. Wij komen veel vaker in contact met hun ‘lichaamsstoffen’ dan zij met die van ons.

Van groter belang is het overdragen van Gram-negatieve bacteriën op onze vogels via ons speeksel. In onze mond, in feite in de monden van alle zoogdieren, zijn bacteriën die het vogellichaam niet kan verdragen en ze zijn niet uitgerust om er mee om te gaan. We moeten nooit onze vogels uit de mond laten of direct voedsel delen waar we zelf in gebeten hebben of laten eten van ons bestek. Wanneer we onze vogels kussen, moeten we heel voorzichtig zijn om geen speeksel over te dragen. (Ik zou niet durven adviseren om uw vogels helemaal nooit te kussen!)

Gram-negatieve bacteriën kunnen ook via de klauwen van onze viervoetige huisdieren of door hun speeksel worden overgedragen. Als uw vogel ooit gebeten of gekrabd wordt door een ander huisdier vereist hij onmiddellijke veterinaire zorg.

Voor degenen onder u nieuwsgierig naar wat Gram-negatieve bacteriën zijn is de link over Gram-negatieve en grampositieve bacteriën interessant.

“Gram kleuring” is een proces uw dierenarts en het lab gebruikt om de bacteriën aangetroffen in monsters genomen van uw vogel te scheiden in twee groepen: negatief en positief. Een paarse kleurstof wordt aangebracht in het monster voor kleuring.

Gram Negatieve bacteriën hebben een dikkere celwand dan Gram Positieve bacteriën en weerstaan het absorberen van de kleurstof die gebruikt wordt voor kleuring. Gram Negatieve bacteriën, die in een vochtige omgeving gedijen, kleurt roze in het gram kleuring proces – Gram Positieve bacteriën gedijen in een drogere omgeving, zoals de huid, en kleuren paars. Menselijke ziekteverwekkers zijn meestal Gram-negatief.

Een Deense arts, genaamd Hans Christian Joachim Gram, het deze techniek die oorspronkelijk ontwikkeld werd door een Duitse bioloog verder verfijnd en het proces dat vandaag de dag wordt gebruikt werd dus naar hem vernoemd.

Dit is uiteraard geheel iets anders dan vogel griep. Er is momenteel (november 2016) vogelgriep geconstateerd bij wilde vogels in Nederland. Voor u en ons als kromsnavel liefhebbers vormt dit beslist geen directe bedreiging als uw vogels niet blootstaan aan contact met wilde vogels door bijvoorbeeld poep van overvliegende eenden die in de voliere valt.

Wijzelf hanteren al jaren dusdanig strenge hygiëne maatregelen dat dit contact absoluut is uitgesloten. Desalniettemin worden alle koppels jaarlijks getest op alle bekende ziektes en vele jongen zelfs nog eens extra. Er is dus voor u en uw vogel geen reden tot paniek en als uw vogel toch in huis leeft zijn maatregelen ook overbodig. Zie info rijksoverheid hier.


VLC Support
VLC Support

TammeVogels.nl De kleinschalige Papegaaien Hobby Kweker met professionele instelling en deskundig advies.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.