Het Vogel Leer Centrum

Voor de aanschaf van een papegaai of parkiet die u als huisdier wilt gaan houden is het verstandig zich eerst goed op de hoogte te stellen van alle voor en tegens.

In zijn algemeenheid is dat natuurlijk altijd een goed idee, wanneer men overweegt te starten met een nieuwe hobby, zeker als het gaat om het houden van levende dieren in huis.
In het huidige internet tijdperk kan iedereen die dat om wat voor reden dan ook wil, zijn of haar visie, mening en zelfs van overheidswege opgelegde benadering online plaatsen. Van privé persoon via stichting tot dierenhandelaar.

Dit feit heeft zowel voor als nadelen. Wanneer de overheid besluit om een ontmoedigingsbeleid te gaan voeren t.a.v. bijvoorbeeld het houden van papegaaien en parkieten in Nederland, omdat een aantal misstanden aan het licht zijn gekomen in deze hoek of omdat bepaalde aangestelde bureau deskundigen weer eens een onderzoek hebben gedaan zonder mensen te raadplegen die al sinds jaar en dag papegaaien en of parkieten als huisdier houden op een verantwoorde manier, is het voordeel van de mogelijkheid om online informatie te plaatsen in elk geval dat echte ervaringsdeskundigen ook hun geluid kunnen laten horen.

Het Vogel Leer Centrum stelt zich al sinds 1983 tot doel betrouwbare en dus eerlijke objectieve informatie te verschaffen omtrent het als huisdier houden van zowel papegaaien als parkieten.

Hier wordt nadrukkelijk uitgegaan van een positieve benadering. Immers iemand die als hobby heeft het houden van een papegaai is hieraan begonnen, omdat hij of zij van deze dieren houdt en niet, omdat hij of zij aan deze dieren een hekel heeft om wat voor reden dan ook. Hetzelfde kan gezegd worden van bijvoorbeeld een dierenarts die zich gespecialiseerd heeft in vogels of een dierenwinkel die uit liefde voor deze dieren zich vooral toelegt op de verkoop van papegaaien en parkieten. We hebben het hier over de oorspronkelijke motivatie waarom iemand zich met papegaaien of parkieten op wat voor manier dan ook bezig houd.

Wie dit met een andere kern-motivatie doet dan speciale liefde voor deze dieren, zal vroeg of laat altijd bedrogen uitkomen. Dit geld voor vele zaken in het leven, maar zeker voor de omgang met papegaaien en parkieten als huisdier. Eenvoudigweg, omdat een aantal factoren een rol spelen die bij vele andere hobby matige bezigheden niet aan de orde zijn.

Je kunt denken aan bijvoorbeeld:

  • de hoge leeftijd die papegaaien en parkieten kunnen bereiken verplicht de eigenaar tot langdurige verantwoordelijkheid
  • bij geboorte is geen enkele kromsnavel geschikt als huisdier en moet dus worden opgevoed, afgericht en getraind
  • kromsnavels veroorzaken veel stof, hier moet men tegen kunnen of speciale apparatuur voor aanschaffen
  • de gedetailleerde kennis omtrent de dagelijkse omgang met papegaaien en parkieten ligt niet op straat en is nog voortdurend in ontwikkeling
  • verkeerde voorlichting door handelaren ten gunste van de omzet i.p.v. het welzijn van mens en dier komt nog vaak voor op dit terrein
  • goedbedoelde ontferming over een kromsnavel zonder rationele kennis van alles wat er bij komt kijken, leid niet zelden tot dramatische situaties voor mens en dier

 

Klinken bovengenoemde punten van aandacht meer als waarschuwing dan als aanmoediging om toch vooral aan deze prachtige hobby te beginnen, laat het u er niet van weerhouden om ZELF op onderzoek uit te gaan. Het houden van een papegaai of parkiet als huisdier is namelijk een fantastische belevenis waar men vaak zelfs levenslang veel plezier aan beleefd. Onze belangrijkste conclusie na het aanhoren en lezen van talloze commentaren en adviezen door de jaren heen is telkens weer:

Onderzoekt alles ZELF en behoud alleen het goede!

Ga niet af op wat er allemaal links en rechts geschreven wordt, vooral niet op internet, maar breng bijvoorbeeld eerst eens een gedegen bezoek aan iemand die minstens 5 jaar lang onafgebroken een of meerdere papegaaien en parkieten met succes en op een verantwoorde manier als huisdier houd. Laat je zoals bij een enthousiaste pianoleraar die vol is van zijn passie, inspireren door mensen die DAGELIJKS samen leven met een papegaai of parkiet. Zo ben je er in elk geval van verzekerd dat je geen door derden voorgekauwde regeltjes of op louter emotie gebaseerde praatjes te horen krijgt.

Al duizenden jaren worden papegaaien door mensen gehouden. Zelfs in de gebieden,  zoals de amazone, waar een groot aantal van deze dieren hun natuurlijke habitat hebben, komt het niet zelden voor dat ze uit eigen initiatief contact zoeken met mensen. De Kia in Nieuwe Zeeland is daar misschien wel het meest uitgelezen voorbeeld van.
De nu en dan gehoorde bewering dat papegaaien per definitie geen huisdieren zijn, is onzin die op geen enkele wijze verantwoord wetenschappelijk kan worden onderbouwd. men roept maar iets naar aanleiding van een gering aantal voorbeeld situaties of andere beweegredenen, maar heeft zelf nooit de ervaring opgedaan wat het betekend jaar in jaar uit zo’n schitterend en intelligent dier als gezelschapsdier te houden met gebruikmaking van de noodzakelijke kennis van gedrag, socialisatie en overige verzorging.

Laat ik in deze inleiding alvast 1 van de meest wijdverbreide misverstanden uit de weg ruimen:

De vraag die ons vaak wordt gesteld is: “Welke vogel is goed om mee te beginnen?”
In deze vraag ligt min of meer al besloten dat de verantwoordelijkheid voor het al of niet slagen van het houden van een kromsnavel als huisdier toch vooral bij de vogel zou liggen. Niets is minder waar. Papegaaien voor beginners, bestaan NIET! U bent er geschikt voor of niet.

U kunt ZELF uiteraard wel als beginner worden aangemerkt, wanneer u nooit eerder een papegaai als huisdier heeft gehouden, maar dat op zichzelf maakt u niet meer of minder geschikt als goede verzorger van een papegaai of parkiet als gezelschapsdier in huis. Ontdek eerst wat u MOET weten voordat u er aan begint en dan kan het niet missen of u heeft straks een van de meest fascinerende dieren op deze planeet in huis!

U bent bij het Vogel Leer Centrum dus aan het goede adres om geen eenzijdige, maar wel betrouwbare informatie te vinden omtrent het houden van een papegaai of parkiet als huisdier.


VLC Support
VLC Support

TammeVogels.nl De kleinschalige Papegaaien Hobby Kweker met professionele instelling en deskundig advies.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.