Altijd fijn om e-mail te ontvangen die aanzet tot inspiratie voor een nieuw blog artikel.
Zo ook een recent bericht, dat louter werd verzonden om te ageren tegen wat men ziet als commercieel, professioneel etc.
Er is nog altijd een tendens voornamelijk onder leken op het gebied van het houden van exotische vogels als huisdier, die zegt dat alles wat met dieren te maken heeft nooit commercieel zou mogen zijn. De woorden handel, commercie en zelfs professioneel zijn per definitie taboe voor de ‘echte’ dierenliefhebber.
Waar men hoogstwaarschijnlijk op doelt, is een slechte behandeling van dieren. Dat zou inderdaad altijd gestopt moeten worden. Zelfs in het woord ‘behandeling’ zit echter het woord handel, dus pas op.
Om mij even tot kromsnavels te beperken, wie uitsluitend ‘voor de handel’ probeert om papegaaien te kweken en deze vervolgens tot een daadwerkelijk tam huisdier te socialiseren, zal dat per definitie niet lukken.
Waar je een slecht behandelde papegaai aantreft, zal ook het gedrag van het dier niet overeenkomstig de eisen t.a.v. huisdier zijn. Iets anders dan bij honden en katten zijn papegaaien en parkieten een soort directe spiegel van hoe jij ze behandeld. Gaat dit zonder passie voor het dier uitsluitend met winstoogmerk dan ben je bezig met iets wat per definitie onmogelijk is.
het werkt gewoonweg niet. Een kromsnavel die niet de juiste vorm van liefde ervaart van de verzorger is en blijft een prooidier dat op zijn hoede blijft en dat laat merken in het gedrag t.a.v. de mensen. Je kunt ze het vliegen ontnemen om de schijn van tam zijn te wekken, maar wie niet blind is, ziet direct hoe het dier reageert op de aanwezigheid van mensen.
Los van dit alles moet men zich realiseren dat er zonder het drijven van handel NOOIT 1 papegaai of parkiet in Nederland was gekomen. Wij hebben hier vooral eenden, ganzen, mussen en vinken. Het eerste koppel Pyrrhura Perlata’s dat pas in de jaren ’90 vanuit Brazilië in Nederland kwam, kostte destijds 10.000,- gulden. Dankzij degene die deze handel bewerkstelligd heeft, kunnen wij nu genieten van betaalbaar nageslacht dat door de dagelijkse intensieve zorg van toegewijde liefhebbers is gekweekt. Voor wie het nog niet wist, bij vogels spreken we van kweek, bij zoogdieren van fok.
Wanneer handel voor u een vies woord is, is er zover bekend nog 1 communistische staat op de planeet waar u terecht kunt om te wonen. U kunt daar ook geen handel drijven, want alles behoord de staat toe. Wanneer u wel wilt profiteren van het houden van een kromsnavel gedurende de gemiddelde levensverwachting van zo’n 20 tot 100 jaar, maar het langdurige arbeidsintensieve werk dat dit mogelijk maakt niet betaald mag worden dan rest nog de optie in het regenwoud te gaan wonen en te wachten tot er een vogel uit de lucht valt.
Gemiddeld duurt het minimaal een jaar of 3 tot 6, voordat een eenmaal tot koppel gevormd stel papegaaien bevruchte eitjes legt die ook nog uitkomen en vervolgens ook nog door de ouder vogels zonder complicaties worden grootgebracht, zodat men eventueel een of meerdere zelfstandig geworden jongen kan gaan socialiseren tot huisdier. Daar wordt niet over nagedacht, want ondanks dat men nooit 1 vogel in de hand heeft gehad, meent men wel een betere verzorger te kunnen zijn dan anderen die wel alle kennis en ervaring succesvol benutten. Sterker nog die meent men gewoon in een kwaad daglicht te mogen stellen. Vreemde vogels hebt je overal.
Nu zie ik mezelf beslist ook niet als handelaar ten eerste gewoonweg omdat ik geen dierenwinkel heb en ten tweede omdat de hele hobby begonnen is vanuit de passie voor 1 kromsnavel die wij destijds cadeau kregen. Zou ik wel een winkel hebben dan zouden we onze dieren met net zoveel respect en uitmuntende zorg behandelen als nu het geval is in huis en tuin. Dat dit juist ten koste van de omzet zou gaan in een winkel situatie lijkt ook maar moeilijk uit te leggen. Ten eerste zou je dan aan hoge vaste lasten vast zitten die maandelijks betaald MOETEN worden. Toch moet je elke individuele vogel dusdanig veel aandacht, tijd, energie en voeding geven dat ze de mens als vriend leren en blijven zien. Tegelijkertijd lopen er dagelijks overdag voortdurende allerlei mensen in je winkel die dat proces kunnen verstoren of erger. Krijg je een echt tamme vogel aangeleverd dan is daar al zoveel werk aan besteed dat wil je er als winkelier nog iets relevants aan verdienen de prijs gewoonweg veel te hoog wordt. Wat zie je vervolgens gebeuren in de bekende winkels, kortwieken of extreem hoge prijzen of dumpprijzen al of niet met de mededeling ‘kan nog tam gemaakt worden’.
Er zal altijd overal uitzonderingen te bedenken, maar dit is het algemene beeld dat de mensen die bij ons over de vloer komen, weergeven a.d.h.v HUN ervaringen met eerdere aanschaf van papegaaien en parkieten.
Dan nog het woord: professioneel. Dat mag ook niet. Men ziet herin dezelfde betekenis als in de woorden handel en commercie. Vrij onnozel, wat het is juist door de professionele benadering van en omgang met dat iemand zich onderscheid van de rest. Het woord professioneel duid op een deskundigheid die noodzakelijk is om iets goed te doen. Je kunt dus goed of slecht met dieren omgaan. Geheel los van in welke setting je dat doet, winkel of thuis. Zo simpel is het ook weer.
Wij zijn op dit moment van alle hobbyisten, handelaren, winkels en kwekerijen bij elkaar zo ongeveer de enige site van Europa (daarbuiten nog niet onderzocht) die zoveel 100% gratis informatie weggeeft zonder dat daar ook maar 1 cent aan verdiend wordt. Het is nooit de bedoeling geweest, maar nu eenmaal zo gegroeid vanuit passie met de vogels. Dit terwijl het VEEL kost om dit beschikbaar te blijven stellen. De ergste idioten mogen alles lezen en daar zelfs alles van vinden op forums van derden die WEL in bezit zijn van de echte dierenhandel die elk negatief woord over een hobbykweker met applaus ontvangt.
Dat uitkeringstrekkers zogenaamd als hobbyisten illegaal vogels verkopen, voor welke prijs dan ook zegt NIETS over hoe er met de dieren wordt omgegaan. Toch is daardoor
de best mogelijke manier van socialisatie bij kromsnavels nu in dit land bij de wet verboden. De praktijk leerde namelijk dat daar waar alles zogenaamd gratis en voor niets ging WEL schrijnende situaties voorkwamen. Onzelfstandige papegaaien- en parkieten kuikens in een schoenendoos onder het bed volgepropt met kunstmatig voer kwamen in het gunstigste geval terecht bij totaal onervaren door uitsluitend emotie gedreven ‘echte dierenliefhebbers’ die het dier per ongeluk alsnog in leven wisten te houden. Vaker echter niet.
Kortom mijn conclusie is dus, denk op z’n minst eerst even na voordat je het slechte imago van dierenhandel in zijn algemeenheid toepast op mensen die al jarenlang de best mogelijke zorg aan hun vogels geven. Als ik vervolgens maandenlang aan een boek werk om mijn ervaringen m.b.t. bijvoorbeeld de verzorging of aanschaf van bepaalde soorten ook nog met anderen te delen, zodat de kwaliteit van leven van exotische vogels daardoor verbeterd kan worden, moet ik dat maar gratis weggeven, omdat het over dieren gaat? Als u dan mijn huur, gas, elektriciteit, zorgverzekering, autokosten, voeding en overig levensonderhoud, kosten m.b.t. kinderen en complete voeding en verzorging van al onze vogels betaald, vind ik het helemaal prima!
U kunt zich aanmelden per email.