De Kleine Soldaten Ara, de Ara Militaris, is één van de overwegend groen gekleurde ara’s. Op een afstandje heel groen, van dichtbij vol met groentinten, maar ook met flink wat geel, blauw en zelfs rood: gewoon een heel interessante kleurcombinatie. De Ara Militaris komt in drie ondersoorten voor, waarbij er veel verschil in gewicht bestaat. De grotere ondersoort kan zelfs tot royaal boven de kilo komen. Zelf hebben wij een kweekkoppel waarvan zowel de pop als de man bijna 1.100 gram wegen. De Kleine Soldaten ara is een stuk ranker en heeft een kleinere kop als de Buffon ara. Ook de kleur groen van de Ara Militaris is intenser en donkerder. Toch zullen veel kwekers goed moeten kijken om de verschillen te zien.

Het aantal Ara Militaris ara’s is de afgelopen vijftig jaar helaas gestaag afgenomen. De grote kolonies van de Kleine Soldaten ara’s zijn verdwenen en naar schatting bestaan er nu nog zo’n 10.000 vogels in de natuur. Deze daling is vooral te wijten aan ontbossing en het vangen van wilde vogels voor de illegale handel (vooral voor huisdieren). De Ara Militaris wordt nu aangeduid als kwetsbaar op de 2006 IUCN Red List. Om de Ara Militaris zoveel mogelijk te beschermen zijn ze sinds 22/10/1987 al opgenomen op de Cites Lijst I.

 

Karakter

Een Ara Militaris kan vrij makkelijk tam gemaakt worden, maar socialisatie tot huisdier vereist deskundigheid en een langere periode van dagelijkse training. Het zijn vriendelijke vogels en ze genieten zichtbaar van aandacht. Omdat het heel actieve vogels zijn, zijn ze ook goed te trainen; ze zijn altijd bereid om te oefenen in ruil voor een traktatie. Het is ook één van de betere praters onder de ara’s. In de VS komt men in de huiskamer regelmatig de kleine soldaat tegen. Ook in de periode dat er voor het eerst Europeanen in Zuid Amerika kwamen was de ara militaris al een favoriete vogel om als huisdier gehouden te worden. Mits een Kleine Soldaten Ara goed is gesocialiseerd kan hij zich aan meerdere personen of vogels hechten. Vaak ontstaat wel een voorkeur voor één geslacht en moet de ara niets van het andere geslacht hebben!

Kweekervaring

Een legsel van een Ara Militaris bestaat uit drie tot vier eieren, die na een periode van 26 dagen uit moeten komen. In gevangenschap zal lang niet ieder koppel haar eigen eieren uitbroeden en is hulp van de broedmachine vaak nodig. Gemiddeld duurt het 12 tot 14 weken voordat de jonge vogels kunnen uitvliegen.

Kleine Soldaten Ara’s zijn op relatief jonge leeftijd geslachtsrijp. Het komt regelmatig voor dat een koppel van 3 tot 4 jaar oud al jongen krijgt.

Kenmerken

lengte: van 67 tot 73 cm, de helft staart • spanwijdte vleugels 99 tot 109 cm • gewicht 862 – 1074 gram • uiterlijk: hoofdzakelijk olijf groen, geel en blauw, staart groen en blauw, rood op het voorhoofd • de snavel en poten zijn geheel zwart • ringen in ogen, buitenste goud, binnenste groen • zeer actieve vogel, continue in beweging, houdt van rond vliegen • kleine witte naakte plek in gezicht met rode of zwarte lijnen, bij opwinding kleurt de huid roze • formeel bestaan er drie ondersoorten • leven in een grote regio, maar komen daar gefrag-menteerd voor • aantallen lopen snel terug door verlies van gebied • staat op Cites lijst I sinds 22/10/1987 en op Cites lijst II 06/06/1981.

Ondersoorten

Er zijn drie ondersoorten bekend, te onderscheiden op basis van het gebied: de Ara Militaris Militaris, de Ara Militaris Boliviana en de Ara Militaris Mexcana. De Mexicana is duidelijk de grootste vogel en de Boliviana de kleinste. Bovendien heeft de Boliviana een grote bruine vlek op de keel. In gevangenschap blijkt dat veel vogels gemengd bloed hebben en dat het onduidelijk is om welke ondersoort het nou gaat. Zelfs op het Loro Parque ontstaat discussie of de kleine soldaatjes nu de bruine plekken van de Boliviana ondersoort hebben. Er bestaat helaas nog geen DNA test om dat 100% te kunnen aantonen en/of een referentie database om het DNA mee te kunnen vergelijken.
Verspreidingsgebied

De Ara Militaris heeft een groot verspreidingsgebied in Midden-en Zuid-Amerika en Mexico. De Ara Militaris Militaris is te vinden in het noordwesten van Venezuela naar het oosten van Ecuador en in het noorden van Peru. De Ara Militaris Mexicana wordt gevonden in Mexico, behalve in de regenwoud zones. De Ara Militaris Boliviana wordt aangetroffen in de tropische gebieden van Bolivia en ook in het noordelijke deel van Argentinië.

Voedsel

De Kleine Soldaten Ara eet noten, vruchten en zaden. Het exacte dieet verschilt afhankelijk van het aanbod in het aangegeven verspreidingsgebied.