Zoals je wanneer je onze nieuwsbrieven en artikelen vaker leest wel gemerkt zult hebben, zijn er regelmatig tussen de duizenden e-mails met allerlei vragen die wij wekelijks van over heel de planeet binnen krijgen boeiende berichten die inspirerend werken voor weer een volgend artikel.

Dit keer bereikte ons een bericht met de volgende vraag:

“Ik heb een vraag …
Hoi hoi ik had een vraagje mijn pyrrhura zou ik willen aanleren dat hij naar me toe komt vliegen maar opstappen voor iets lekkers doet hij wel maar niet vliegen betekent dat dat hij te lui is of iets dergelijks. Ik zie graag een reactie tegemoet. “

Er kunnen uiteraard vele redenen zijn waarom een papegaai of parkiet niet naar je toe komt vliegen als je daarom vraagt. IN het ontvangen bericht vinden we veel te weinig informatie om te kunnen vaststellen tot in detail waarom de vogel in dat geval specifiek niet wil komen.
Wil hij dat consequent niet? Wil hij dat nu en dan niet? Wat zijn letterlijk de omstandigheden waarin de vogel en jijzelf verkeren op het moment dat je vraag of hij naar je toe vliegt?

Als je serieus met je vogel aan de slag wilt, in dit geval een Pyrrhura dus, moet je de situatie op deze manier bekijken. Alles is van belang en heeft invloed op het gedrag van je vogel. Het zijn zeer complexe intelligente dieren die in dit geval ook nog een pittig temperament bezitten. Daar moeten wij mee leren omgaan net zoals de vogel met ons moet leren omgaan.

Mijn antwoord op basis van de verkregen info in bovenvermeld bericht is als volgt:

Met luiheid heeft dit doorgaans niets te maken. Kromsnavels moeten eerst ‘geconditioneerd’ worden, voordat ze überhaupt kunnen begrijpen dat ze dingen kunnen leren, zoals naar u toevliegen. Dit valt onder basis vaardigheden die eigenlijk elke vogel die als huisdier gehouden wordt, zou moeten leren, omdat dit het leven op die manier voor zowel de vogel als de mensen een stuk aangenamer maakt.

Werk met aanleren altijd in kleine stapjes. Als u wilt dat de vogel bijvoorbeeld 5 meter afstand overbrugt om naar u toe te vliegen en dat gaat niet (helemaal) goed, begin dan met maximaal 30 cm bijvoorbeeld.

Beloon de vogel net zo consequent als dat u altijd voor elke te nemen actie 1 ‘commando woord’ gebruikt.

De elementaire basis vaardigheden zijn:

 • – stap op

 • – stap af

 • – blijf waar je bent

 • – ga daarheen

 • – kom naar mij toe

 • – kom niet naar mij toe als ik wegloop

 

Als je het opstappen vanaf nu aanpakt als zijnde een training, dus consequent 1 commando blijven gebruiken en de vogel direct belonen als hij het gewenste gedrag vertoond of daar zelfs maar aanstalten toe maakt, kun je dat gebruiken om hem te conditioneren. Eventueel kun je een klikker gebruiken om de tijd tussen uitgevoerde actie ontvangst van de beloning te overbruggen. Hiervoor moet de vogel ook geconditioneerd worden. U kunt daarbij gebruik maken van het feit dat hij al luistert naar de opdracht ‘opstappen’, welk woord u daar dan ook voor gebruikt.

Hij moet oorzaak en gevolg gaan begrijpen Pyrrhura’s kunnen dat uitstekend. Het zijn erg pientere vogels. Wel met een pittig temperament, dus reageer ook snel, consequent en zorg dat de beloning snel opgegeten kan worden. Niet gepelde zaden zijn hiervoor dus minder geschikt, omdat de vogel is vergeten waar het om ging als hij eindelijk de pit heeft opengemaakt.

Dit is heel in het kort de beste aanpak. Wij hebben talloze van dit soort vergelijkbare trainingen inclusief de achterliggende methodes verwerkt in de BirdBox Papegaaienschool waar u desgewenst een kijkje kunt nemen.

 

 


VLC Support
VLC Support

TammeVogels.nl De kleinschalige Papegaaien Hobby Kweker met professionele instelling en deskundig advies.

  2 replies to "Waarom doet mijn vogel dit niet?"

  • Miguel

   Beste

   Ik probeer te trainen met de weddels maar ik beloon ze nu met een gepelde zonnepit maar het duurt zolang voor ze het op hebben .
   Ik heb ze al in 2 gedaan maar dat duurt ook telang ze proberen die zelfs nog te pellen . Maar mee zou ik nog kunnen belonen.

   Met vriendelijke groeten miguel

   • VLC Support

    jonge vogels kun je, totdat ze meer kracht in de snavel hebben, soms beter met wat zacht fruit belonen. zolang je maar zeker bent dat het iets is dat ze daadwerkelijk erg lekker vinden, mvg, Hans

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.