Wat is beter een tuigje of kortwieken?
Beide ‘opties’ keuren wij in principe niet helemaal af als een methode om tamme vogels mee naar buiten te nemen. Echter zijn zowel een tuigje als kortwieken middelen die bedacht zijn door mensen met weinig of geen geduld noch kennis van de mogelijkheden die het dier zelf te bieden heeft.
Kromsnavels zijn zonder uitzondering intelligente dieren.
Dit betekend dat we in relatie met hen ze veel dingen kunnen leren. Vliegtraining is daar een van. Tegelijkertijd is dat iets waar men zeker in Nederland pas net de afgelopen jaren mee aan de slag gaat. Reden genoeg voor ons om dit tot onderdeel te maken van onze Papegaaienschool.
Een tuigje werkt het beste bij zeer jonge vogels die door hun bij deze leeftijd horende flexibiliteit nog kunnen wennen eraan.
Als het al lukt, kost dit bij volwassen vogels die het niet gewend zijn doorgaans veel moeite. Persoonlijk vind ik het toepassen van een tuigje in veel gevallen meer zeggen over de angst en onkunde van de eigenaar dan dat het bijdraagt aan een goede kwaliteit van leven voor een vogel die altijd gemaakt is om te vliegen. Het komt vaak gewoon voort uit de onwetendheid van mensen m.b.t. betere mogelijkheden.
Kortwieken zijn wij in principe niet voor als het gaat om de juiste definitie namelijk het onmogelijk maken dat de vogel kan vliegen. Ook dit is een op kortzichtigheid en ongeduld gebaseerde schijnoplossing om een tamme vogel mee naar buiten te krijgen zonder dat hij er vandoor gaat.
De enige juiste manier is dan ook door deskundige vliegtraining een dusdanige band met
de vogel op te bouwen dat u a.h.w. door samenwerking met hem voldoende controle over het dier heeft. U hoeft dan niemand meer de vraag te stellen ‘kan ik met mijn vogel naar buiten’, want daar heeft u hem zelf voor getraind.
Dit is absoluut mogelijk ook bij pyrrhura’s, aratinga’s, kaketoe’s, grote en kleinere papegaaien en voor iedereen haalbaar die
geleerd heeft hoe het werkt en toe te passen. Bovendien geeft het een enorme kick om je vogel zonder enige beperking buiten de hoogte in te zien vliegen om vervolgens weer netjes op je arm te landen. Eigenlijk is er zelfs niets mooiers in de hele vogel hobby.
2 replies to "Wat is beter een tuigje of kortwieken?"
Ik ben het hier niet helemaal mee eens. Kortwieken, daar ben ik op tegen(daarnaast kunnen gekortwiekte vogels gewoon nog wegvliegen), maar een tuigje komt zeker niet voort uit onwetendheid. Ik heb twee agapornissen, beiden geadopteerd. Een is 5 jaar, de ander is 1,5. Ze vliegen altijd los in hun eigen kamer vol met takken en speeltjes. Ze zijn goed getraind, vliegen naar me toe als ik ze roep, weg als ik dat vraag, naar verschillende plekken als ik dat vraag en als ik ergens naar wijs en zeg ‘ga maar’ gaan ze daarheen. Ik zou het geweldig vinden om free flight training met hen te doen, maar dat is enorm gevaarlijk met zo’n kleine vogel. Ik ken mensen in Amerika wiens pyrrhura door een kraai is aangevallen. Hier zijn erg veel kraaien en meeuwen, als mijn vogels in de lucht zouden vliegen zouden die makkelijk weg gejaagd kunnen worden door die grote vogels. Dan zijn er ook nog daadwerkelijke roofvogels, die kunnen makkelijk een papegaai pakken. Er zijn zoveel variabele omstandigheden, ik riskeer het niet. Als ik twee blauwgele ara’s had, was het een ander verhaal geweest. Voor mijn aga’s blijft het bij veilig in een reiskooi naar buiten, of aan een tuigje.
bedankt voor de reactie Robin. Zeker moet je uitermate veel zaken in de gaten houden, wanneer je met een tamme vogel naar buiten gaat. Ook als deze perfect getraind is om los te vliegen. Er worden verschillende definities aan het woord kortwieken gegeven, maar de meest bekende is die wij hanteren en daarbij is het doel dat de vogel niet meer KAN vliegen. Leewieken gaat nog een stap verder, de vogel zal dan NOOIT meer kunnen vliegen. Bij het kortwieken waar wij in uitzonderlijke gevallen niet helemaal tegen zijn, groeien de geknipte slagpennen weer aan. Het blijft echter een verkeerde benadering, want vogels zijn gemaakt om te vliegen. Niet om het bezit te zijn van iemand die ermee wil pronken. Met kleine vogels pak je het anders aan dan met grote papegaaien. Het kiezen van een goede locatie waar de kans op roofvogels nihil is, hoort daar inderdaad ook bij. Er zijn altijd op elk gebied erge incidenten te bedenken, maar ons uitgangspunt blijft de vogel te geven waar hij voor gemaakt is: vrijheid. Ik moest even denken aan deze video van wat jaren terug…over iemand die op ‘vergelijkbare missie is’: https://youtu.be/vu1B-ZdsAM4