In het wereldje van de huiskamer papegaai en parkiet zijn een aantal hardnekkige misvattingen te vinden.

Een daarvan is de voorkeur voor een bepaald geslacht op basis van ‘betere prestaties als huisdier’.

Om bepaalde kwaliteiten toe te kunnen schrijven aan het geslacht van een kromsnavel zou je in feite enkele duizenden vogels van die soort op wetenschappelijke wijze moeten testen op die specifieke kwaliteit wil je tenminste een beetje geloofwaardig overkomen. Neem je daarentegen de ervaringen van Truus, Miep en Jan die allen een grasparkiet pop hebben en vanuit hun ervaring beweren dat een pop beter praat dan een man dan is het wereldje waarin die bewering geld wel erg klein.

Aangezien dergelijke omvangrijke wetenschappelijke onderzoeken zover ons bekend niet gedaan zijn en hoogstwaarschijnlijk ook nooit gedaan zullen worden, moeten we het dus doen met het zelf verzamelen van zoveel mogelijk feiten om zo een voorzichtige conclusie te kunnen trekken.

Dit keer de vraag: welk geslacht in zijn algemeenheid spreekt beter, man of pop?

Wat we in de afgelopen ruim 18 jaar hebben gezien,
is dat er geen verschil is tussen man of pop wat dit betreft.
Het geld ook voor alle soorten die wij hebben geobserveerd.
( zie hier)

Een pop die de juiste ‘training en/of omgang’ meemaakt,
zal beter praten dan een man die dat niet krijgt en andersom.

Hoeveel vogels hebben wij dan getest?

Als je bedenkt dat we per jaar snel zo’n 100 vogels socialiseren tot huisdier en daarnaast onze eigen vogels als huisdier houden en anderen houden in volières zal je begrijpen dat we het niet hebben over een paar parkietjes op drie hoog achter.

Telkens weer is gebleken dat deskundige socialisatie en omgang met de vogel van veel grotere invloed is op zijn of haar gedrag dan welke aangeboren eigenschap dan ook. Wanneer je een papegaai of parkiet op laten we zeggen deskundige wijze als huisdier houd, is het geslacht in principe van geen of in elk geval van zeer weinig invloed op het plezier dat je aan het dier zal beleven.

Van vele verschillende soorten hebben we meerdere voorbeelden gezien van poppen die beter praten dan mannen en mannen die beter praten dan poppen. Geen overheersende verschillen dus.

Praten is echter bij geen enkele kromsnavel een ‘garantie’ en
omvat slechts max 10% van waar men mee te maken krijgt bij het houden van een papegaai of parkiet als huisdier.
Om die reden adviseren wij dan ook het spreken als een ‘toegift’
te zien en absoluut niet als reden tot aankoop van welke vogel dan ook.

Pyrrhura’s bijvoorbeeld kunnen in principe wel enkele woorden leren en daar zijn veel voorbeelden van,
echter niet vergelijkbaar met vogels, zoals de grijze roodstaart.
Caique’s zijn ook geen echte praters, maar uitzonderingen zijn bekend. Fluiten daarentegen doen ze meesterlijk.
Er zijn kaketoe’s die je graag een knijper op de snavel zou willen zetten in de hoop dat ze even niet zullen praten, al is het maar 5 minuten ( herkenbaar?), maar er zijn ook kaketoe’s die nooit een woord hebben gesproken en dat ook niet gaan doen. Soort gebonden? Ten dele wellicht, maar ook hier zien we enorme resultaten van training.

Voor wie tot in detail het fijne wil weten over het spreken van papegaaien en parkieten heb ik een compleet boek geschreven. Deze best uitgebreide digitale uitgave gaat vergezeld van een bijbehorende website met o.a. video’s die e.e.a. illustreren en een dvd die je gratis thuis gestuurd krijgt. Je zult ontdekken waarom van bepaalde soorten gezegd wordt dat het wel of juist geen goede sprekers zijn, waar je op moet letten bij de aanschaf rekening houdend met de wens voor ‘spreken’ en nog heel veel meer.

Lees verder

 


VLC Support
VLC Support

TammeVogels.nl De kleinschalige Papegaaien Hobby Kweker met professionele instelling en deskundig advies.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.